Csempecsoda klotyó Kolumbiából!

Kolumbiai ügynökünk találta nekünk ezeket a mesés csempemozaik klotyókat a Casa Terracota nevű, hát, én nem is tudom, milyen intézményben. Ilyesminek képzelem a Jancsi és Juliska-féle mézeskalácsház klotyóját is, csak persze cukormáz bevonattal és vattacukorral a papírtartóban:

Köszönjük a képeket Villegas-Vitézy Zsófiának, Magyarország Kolumbiában szolgáló nagykövetének!

Ez az építészeti műalkotás (tényleg nem találok ennél jobb kifejezést rá) eredetileg egy fenntartható építészeti demóprojektnek indult, csak aztán a végén ilyen meseházikó lett belőle. Az építész, Octavio Mendoza kizárólag helyi agyagot használt a lehetetlen formák kialakításához. Igazán csodálom, hogy a hely menedzsmentje nem rakta fel a klotyófotókat a Casa Terracota hivatalos galériájába – ezek a helyiségek is vannak olyan különlegesek, mint a konyha vagy a nappali.

Maga a teljes épület egyébként így néz ki, ha drónnal szállunk fölébe:

Illetve így, ha mászkálunk benne:

A Casa Terracota Bogotától kb. 180 kilométerre északra található. Szabadon látogatható, a belépődíj harmincezer kolumbiai peso, ami kb. 2700 forint. A vécék használatáért nem kell külön fizetni, de a dolog szépséghibája, hogy ezek a vécék nem is használhatók, csak a szem kényeztetésére valók.